уторак, 21. април 2009.

Lomografija




  1. Nosi svoj fotoaparat svuda sa sobom
  2. Koristi ga i danju i noću
  3. Lomografija nije smetnja u tvom životu, već njegov deo
  4. Probaj da slikaš "iz kuka"
  5. Približi se svom lomografskom objektu najbliže što možeš
  6. Ne razmišljaj (ovo je ključno)
  7. Budi brz(a)
  8. Ne moraš da znaš unapred šta je film zabeležio
  9. Ni kasnije ne moraš da znaš (nije važno što se ne zna šta je ako je zanimljivo)
  10. Ne uzbuđuj se bilo kakvim pravilima

Na Photoblogu sam naletela na jedan veoma interesantan blog koji mi je privukao pažnju svojom drugačijom estetikom. Intenzivne boje, zamućene i preklopljene slike, razlivene ivice čudni uglovi i kompozicija...Naravno, krenem da prevrćem po tom blogu i nađem da je autorka ljubitelj lomografije. Naziv me je odmah podsetio na krš i lom i na kraj pameti mi nije bio stari ruski krš aparat Ломо. Sećam se da sam imala daaavno Lomo Smena 8 i da je to čudo mirisalo na neko industrijsko mazivo. Sviđao mi se taj miris a fotografije su stvarno bile potpuno nepredvidive. Ustvari, bilo je pitanje da li će se išta na filmu pojaviti. Posle sam dobila Zenit koji je delovao mnogo moćnije ali sam tada čeznula za izlaskom iz ruske fotografske industrije i ulaskom u Nikon svet sa divnim natpisom latiničnim skladnim fontom.

Zateknem sebe kako manijački preturam po ormanu i starim koferima u potrazi za malim smrdljivim (ali lepo smrdljivim) ruskim krševima a u glavi mi one intenzivne boje i razmrljane slike sa Lomografskog bloga. Znam ja da sve to može u Photoshop-u, znam da je digitalna fotografija svemoguća (hm)... ali ne vredi. Setila sam se uzbuđenja dok čekam dan kada će u foto radnji da razviju moje filmove pa kako posle trčim do kafića da vidim šta je "ispalo" i pitam se da li se onima u foto radnji dopao moj rad (blesavo je, znam da ih nije briga). I nađem ih. Oba. Isto mirišu. I rade. Nema tu šta ni da se pokvari.

Učlanim se i u lomographic society kao pravi štreber i počnem...da shvatam. Moji kršići-lomići koštaju preko 100 eura sada kada su ponovo oživeli. Prodaju se u nekim šarenim kutijama sa sve uputstvima i idejama kako da se koriste (?). Mogu da se kupe samo preko pomenutog society-a i malo su poboljšani, tj. dodate su im neke "lomografske" funkcije. Odem do Kalenića da proverim tržište i vidim da je tamo sve u redu. Smene, zorkiji, holge i slično i dalje koštaju 500 din a možda i manje ako se zbližiš sa prodavcem, dok se ne pročuje za lomografiju. Kakav genijalan koncept! Devedesetih godina su dva austrijska studenta otišla u turističku posetu Češkoj i tamo otkrili Lomo fotoaparat. Po nekoj priči, oni su zapravo zaboravili svoje moćne fotoaparate kod kuće (ili su mislili da im neće biti potrebni, hm) pa su našli jeftini polovni Lomo LC za dž. Pošto takav aparat nije bio vredan fotografskih napora, oni su slikali bez razmišljanja i ludovali po Češkoj a kada su razvili filmove...iznenađenje! Napravili su par izložbi i svu svoju pamet usmerili na marketing. Povezali se sa ruskom fabrikom i napravili nekakav ugovor o proizvodnji nove serije LC-A i smene 8. Sada u njihovoj ponudi ima i onih šarenih idiota, supersemplera, kamera obskura...

Cela akcija oko lomografije je bila obostrano korisna. Razvila sam neke zaboravljene filmove (o tome šta sam našla na njima drugi put i to sa primerima) a
society je prodao još jednu colorsplash kameru koju sam dobila za NG i koja me je neverovatno obradovala (i o njoj drugi put sa primerima).

Bez obzira na to što me je demistifikovanje lomografije malo razočaralo svojim tržišnim aspektom, film, emulzija i foto radnja su me osvežili. Ipak delimo dve od 10 fotografskih tj. lomografskih zapovesti :
nosi aparat svuda sa sobom i slikaj i noću i danju.


1 коментар:

  1. Hej, ja sam iz udruženja Kišobran (www.kisobran.org) i nedavno smo osnovali zajednicu lomografa Srbije.
    Javi se na kadporastembicutv@gmail.com
    ako želiš da učestvuješ
    Dunja

    ОдговориИзбриши